Podjetje Pipistrel je občini Ajdovščina doniralo 25 defibrilatorjev za namestitve po vaseh in na lokacijah znotraj občine, kjer jih do sedaj še ni bilo. Od zdaj naprej se občina Ajdovščina lahko pohvali, da znotraj njenih meja ni več nobene vasi ali zaselka brez defibrilatorja.

18. Marec 2021, Planina nad Ajdovščino

Pipistrel že leta gradi svojo uspešnost tudi na osnovi družbene odgovornosti do okolja, zaposlenih in lokalnih skupnosti. Pipistrelova letala so okolju prijazna in izdelana v tovarnah, ki so v veliki meri energetsko samozadostne ter ne onesnažujejo okolja. Da so v Pipistrelu zaposleni največja vrednota pove dejstvo, da je bil Pipistrel že dvakrat izbran za najboljšega delodajalca v Sloveniji. Ker večina zaposlenih prihaja iz Vipavske doline, Pipistrel že leta pomaga ustvarjati pogoje za boljše zdravje občanov, pa tudi širše – tako je bil na primer s Pipistrelovim prispevkom dograjen blok bolnišnice za invalidno mladino v Stari gori.

To pa je le ena izmed nizov dobrodelnih gest, ki jih izvajajo v podjetju Pipistrel.

Aprila lansko leta je kitajsko podjetje Pipistrel Asia-Pacifik skupaj z mestno občino Jurong občini Ajdovščina podarilo 100.000 zaščitnih mask, 1.100 kompletov za testiranje in 300 termometrov.  Pipistrel se je zdaj odločil nadaljevati svojo tradicijo podpiranja javnega zdravja. V občini Ajdovščina je bilo še vedno veliko oddaljenih vasi in zaselkov brez defibrilatorjev – teh nujnih pripomočkov v primeru zastoja srca. Zato se je Pipistrel odločil, da bo skupnosti podaril 25 defibrilatorjev.

Akcija vključuje 3 udeležence, in sicer:
-podjetje Pipistrel, ki je doniralo 25 defbrilatorjev,
-občino Ajdovščina, ki je prispevala toplotno stabilne omarice zanje, pridobila soglasja za montažo ter uredila montažo,
-Zdravstveni dom Ajdovščina pa bo poskrbel za usposabljanje občanov.

Defibrilatorji so najnovejši, imajo vse nujne funkcije in so enostavni za uporabo.

Kaj je defibrilator?

Avtomatizirani zunanji defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki samodejno diagnosticira življenjsko ogrožajoča srčna stanja, kot so aritmija in srčna ventrikularna tahikardija brez pulza. Naprava jih lahko zdravi s postopkom “defibrilacije”, z uporabo električne energije, ki ustavi aritmijo in srcu omogoči, da ponovno vzpostavi učinkovit ritem.

Z enostavnimi zvočnimi in vizualnimi ukazi so AED zasnovani tako, da jih je tudi laikom preprosto uporabljati. Uporaba AED je enostavna in se poučuje v številnih tečajih prve pomoči in podpore osnovnih življenjskih funkcij.

Zaščitna omarica se uporablja za namestitev avtomatskega defibrilatorja na vidno in dostopno mesto.

25 defibrilatorjev je bilo nameščenih po krajevnih skupnostih in zaselkih, kar bo omogočilo neprimerljivo boljšo zdravstveno varnost za občane, saj so ravno najbolj oddaljeni zaselki najbolj kritični glede odzivnosti ob morebitni nesreči.

Pred Domom krajanov na Planini pri Ajdovščini je potekala simbolna predaja defibrilatorjev, v kateri so sodelovali župan občine Ajdovščina, gospod Tadej Beočanin, direktor zdravstvenega doma Ajdovščina, gospod Egon Stopar, direktor skupine Pipistrel, gospod Ivo Boscarol, in tehnični direktor skupine Pipistrel, gospod Tine Tomažič.

Povedali so, da Pipistrel nadaljuje sodelovanje z občino Ajdovščina na področju družbene odgovornosti in povezave podjetniške uspešnosti z dvigom splošne zdravstvene varnosti občanov.

Ivo Boscarol je v svoji izjavi izpostavil pomembnost družbene odgovornosti podjetja, saj je uspeh pogojen tudi z okoljem, v katerem podjetje deluje, zato mu po svojih najboljših močeh vrača z raznolikimi dobrodelnimi akcijami.

Župan Tadej Beočanin je izrekel veliko zahvalo podjetju Pipistrel, ki je s svojo dobrodelno naravnanostjo že večkrat pomagalo lokalni skupnosti. »Po donaciji zaščitnih sredstev aprila lani nas je tokrat razveselila donacija 25 defibrilatorjev, s katerimi smo pridobili celostno oskrbo s pomembno napravo, ki rešuje življenja. S ponosom se lahko pohvalim, da imamo na območju občine Ajdovščina sedaj 58 defibrilatorjev, ki so postavljeni prav v vsaki krajevni skupnosti. Trdno in vsestransko sodelovanje med gospodarstvom in lokalno skupnostjo je temelj za visoko bivanjsko kvaliteto vseh občank in občanov.«

Dr. Tine Tomažič je povedal, da je s to donacijo zdaj 90% občanov največ dve minuti oddaljenih od najbližjega defibrilatorja. “Visokotehnološka podjetja naj bi imela poslanstvo izboljševati kvaliteto življenja. Mislim, da smo s tem šli še korak dlje, ker jih na nek način pomagamo reševati.

Župan je tudi izpostavil, da bi občina Ajdovščina brez tovrstne donacije, s tempom, ki ga je imela, potrebovala sedem let, da bi vse te zaselke opremila in zaključila projekt. Tako pa je bil zaključen v enem koraku.