Lansko pomlad nas je vse presenetil novi koronavirus s kratico SARS-CoV-2. Presenetil nas je s svojim hitrim širjenjem in možnostjo povzročanja hude bolezni predvsem pri starejših ljudeh, ki imajo že druge težke kronične bolezni.

V mikrobiološkem laboratoriju Splošne bolnišnice »Dr. Franc Derganc« v Novi Gorici so takrat že imeli aparat za ugotavljanje SARS-CoV-2  z metodo PCR,  vendar pa je bilo povpraševanje po testiranju tako veliko, da testov niso dobili vse do sredine junija, potem pa so prejeli na vsake tri tedne samo 20 do 30 testov, kar je bilo veliko premalo za njihove potrebe. Bila je sreča, da je prihajalo poletje in z njim tudi manj okuženih pacientov.

Da bi izboljšali stanje, so potrebovali nov aparat za hitro testiranje vzorcev virusov.

Jerneja Fišer, dr. med.,  spec. klin. mikrob. iz oddelka za laboratorijsko diagnostiko, Mikrobiološki laboratorij Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca, nam je pojasnila:

“S testom verižne reakcije s polimerazo (angleška kratica “polymerase chain reaction” – PCR)  lahko ugotavljamo prisotnost že zelo majhne količine genskega materiala različnih mikroorganizmov v vzorcu s pomnoževanjem prisotnega genskega materiala do zaznavne količine. To je eden najbolj občutljivih in specifičnih testov  za ugotavljanje različnih mikroorganizmov, ki jih ugotavljamo iz različnih kliničnih kužnin, prisotnost genskega materiala novega koronavirusa pa najpogosteje ugotavljamo v brisu nosnega dela žrela.

Zaradi pomanjkanja testov za naš obstoječi aparat smo lansko jesen zaprosili za pomoč direktorja Pipistrela g. Iva Boscarola, da nam pomaga pri nabavi drugega aparata, ki sicer deluje na enakem principu, vendar pa so testi zanj veliko lažje dobavljivi. Njegova pripravljenost, da nam z donacijo priskrbi aparat, nas je vse presenetila in resnično ganila.”

Aparat za multiplex PCR sindromski pristop na različne klinično pomembne mikroorganizme iz različnih kliničnih kužnin.

Dr. Jerneja Fišer opisuje izboljšanje:

“Novi aparat nam omogoča, da poleg testa na novi koronavirus istočasno in iz iste kužnine opravimo še teste na večino povzročiteljev okužb dihal v samo eni uri; da zdaj lahko z obema obstoječima aparatoma sami v bolnišničnem mikrobiološkem laboratoriju testiramo vse naše paciente, pri katerih sumimo, da bi lahko bili okuženi z novim koronavirusom; in da so rezultati na voljo že v eni uri. Tako je zdravljenje naših pacientov hitrejše, boljše in varnejše.  Na Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo v Ljubljano pošiljamo običajno samo teste za reden nadzor na okužbo pri zaposlenih  v naši ustanovi.
Hvala od vseh nas.”